marți, 29 ianuarie 2013

Daune produse prin accidente rutiere

Dauna materială directă

Prejudiciul (paguba) material direct suferit, consecinţă directă a accidentului produs din vina ( culpa ) conducătorului vehiculului asigurat RCA. Costurile reparării în natură a bunului sau costurile spitalizării (cazarea în regim hotelier, masa, medicamentele, intervenţiile chirurgicale, protezele şi ortezele, medicamentele şi consumabilele specifice, etc), a îngrijirilor medicale şi recuperării sănătăţii umane.

Daună materială indirectă

Prejudiciul material, consecinţă indirectă a imobilizării bunului accidentat sau pierderile pe care le suferă persoana accidentată ( diferenţa dintre concediul medical şi salariu, nerespectarea unui contract prin imposibilitatea fizică sau psihică de a-l duce la îndeplinire, venitul dispărut din familie concomitent cu decesul părintelui decedat, etc.) – Raţionamentul este mai amplu, de la caz la caz trebuie analizat, evaluat şi cuantificat.

Daune morale

Daunele morale reprezinta un prejudiciu nepatrimonial, urmare a producerii unui accident auto care constau, de regulă, în suferinţa persoanei vătămate sau a rudelor directe celui decedat, în legătură cauzală directă cu accidentul respectiv.
Principiul care ar trebui să guverneze RCA-ul este repunerea în situaţia anterioară producerii accidentului a bunului avariat (prin reparare, recondiţionare, restaurare sau înlocuire cu un bun echivalent), iar în cazul victimelor, continuarea vieţii victimei supravieţuitoare, sau familiei victimei decedate în condiţii echivalente celor anterioare producerii accidentului şi/sau crearea de noi satisfacţii în viaţă, după caz.

Niciun comentariu: